Retratat, quedar ben retratat

Quan el Pep fa un retrat, i el publica, és perquè està convençut de que el protagonista de la fotografia ha quedat ben retratat, però no en el sentit despectiu que s’acostuma a fer servir aquesta expressió, tot al contrari, la publica perquè és un bon retrat que transmet de manera artística alguna cosa positiva del que hi surt o de l’activitat en la que participa.

La Viquipèdia defineix el retrat fotogràfic o la fotografia de retrat com un gènere fotogràfic on es reuneixen tot un seguit d’iniciatives artístiques que giren entorn de la idea de mostrar les característiques físiques, l’expressió, personalitat, i estat d’ànim de la persona o persones que apareixen en les fotografies. Com altres tipus de retrat, el focus de la fotografia és normalment la cara de la persona, tot i que el cos sencer i el fons o el context poden ser-hi inclosos.

#TuNoEtsDeSolsona si no saps quan anys va viure Josepa Truyols i RodésSi no ho saps, i ho vols saber, clica aquí.

Hi ha moltes tècniques diferents de retrat fotogràfic. El més habitual és capturar els ulls i la cara del subjecte de manera que estiguin ben enfocats, i deixar que altres elements menys importants estiguin una mica més desenfocats, tot i que també es fan fotografies on el focus de la composició poden ser les mans, els ulls o part del tors del subjecte.

En funció del grau de cooperació entre el fotògraf i el subjecte, el retrat pot ser formal, on el model està posant de manera activa, o espontani, on el fotògraf esdevé un reporter i capta situacions que es donen de manera natural i sense la seva intervenció. En tots dos casos cal analitzar el subjecte i la situació per a poder captar allò que es vol transmetre.

Els retrats del Pep

La majoria de retrats del Pep s’han de considerar com els que fa un reporter que capta situacions i moments que transmeten, de manera artística, trets o característiques de les persones i del personatges fotografiats.

Homenots

Josep Pla, en el prefaci de la segona sèrie d’Homenots deia: “Per mi un homenot és un tipus singular, insòlit, una persona que s’ha significat, en una qualsevol activitat, d’un manera remarcable”.

Personatges de Nadal

Retrats de persones participant en les tradicions de les festes de Nadal.

Personatges de Carnaval

Retrats de persones participant en les tradicions de les festes de Carnaval.

Personatges festius solsonins

Retrats de persones participant a les festes tradicionals de Solsona.

Retrats amb Música

Retrats de persones que canten o ballen i de conjunts musicals.

Retrats de moments i situacions

Retrat del en el que es capta un moment o una situació que el Pep ha volgut, i ha tingut la oportunitat, de captar amb la seva càmera.

Retrats anònims

Retrats de persones sense rostre a les fotografies del Pep.

😉