27/01/2018

#TuNoEtsDeSolsona si no saps on és aquest “Sagrat Cor” que fa de “Sant Salvador

Quina relació hi ha entre el “Sagrat Cor de Jesús” i “Sant Salvador

Si no ho saps, i ho vols saber, clica aquí.

😉

Aquest capella, amb una imatge de “Sagrat Cor de Jesús“, es la que hi ha a la Plaça Sant Salvador 19, i és la que es venera el dia 6 d’agost per celebrar la festa del barri de Sant Salvador. No és cap confusió, és una bona imatge per representar la festa que es celebra aquest dia, és la mateixa “Persona“, el “Fill de Déu“.

Cal Galtanegra
Plaça Sant Salvador 19

Casa propietat d’Isidre Guitart (el mateix de plaça Sant Salvador 10).

VellaSolsona.cat

😉

Sant Salvador
Festivitat del 6 d’agost

La festa que es celebra el 6 d’agost no té cap relació amb Sant Salvador d’Horta, que és l’únic sant amb aquest nom i el seu dia és el 18 de març.

El dia 6 d’agost les esglésies cristianes celebren la festa denominada la Transfiguració de Jesús. Aquesta festa fa referència a un fet de la vida de Jesús narrat pels tres evangelis sinòptics (Mateu, Marc i Lluc) i esmentat també a una carta de sant Pere.

Segons aquestes narracions, un dia Jesús pujà a una muntanya en companyia dels seus apòstols Pere, Jaume i Joan i allà dalt el seu cos es transfigurà, és a dir, canvià la seva figura. Començà a lluir intensament i a desprendre una gran llum blanca quasi encegadora. Després baixaren del cel els profetes Moisès i Elies i que Jesús parlà amb ells. Aleshores Jesús fou anomenat fill per una veu forta i poderosa que sortí de la boca de Déu Pare.

I què té a veure la Transfiguració amb Sant Salvador?

Doncs que en aquell episodi es va fer una mena de presentació de Jesús com el salvador del món, i arran d’aquest fet aparegué l’advocació de Sant Salvador i la devoció del Diví Salvador del Món.

A l’Edat Mitjana ja es troben moltes representacions de Jesús com a salvador del món, hi ha esglésies dedicades a aquesta advocació i el nom de Salvador ja és usat.

Bibiloni.cat

😉

Sagrat Cor de Jesús
Sagrat Cor

Representació del cor de Jesucrist en tant que símbol alhora del seu amor humà i diví.

El Sagrat Cor és una de les icones que més èxit ha tingut en el cristianisme posterior a la Contrareforma. En la representació més estesa es veu a Jesús abillat de blanc, en majestat, en actitud de beneir i assenyalant el seu cor encerclat per una corona d’espines.

Altrament, hi ha una versió esquemàtica que mostra un cor de Jesús coronat d’espines, imatge que ha assolit una certa autonomia com a objecte de veneració. Es diferencia del de Maria, perquè el cor de Maria està travessat per un punyal, envoltat per una corona de roses

Amb precedents medievals d’un culte a la ferida del costat de Crist, la devoció al cor de Jesús es desenvolupà ja al segle XIII, en les visions de les santes Matilde i Gertrudis.

Cartoixans, jesuïtes i les religioses de la Visitació intentaren d’estendre aquesta devoció, que rebé l’impuls definitiu a partir de les visions (1673-75) de santa Marguerite-Marie d’Alacoque i de la primera elaboració teològica que en féu Jean Eudes.

Climent XIII (1765) n’aprovà facultativament el culte, estès després a tota l’Església Catòlica per Pius IX (1856), el divendres després de l’octava de Corpus.

Entre les pràctiques piadoses d’aquesta devoció cal destacar els anomenats nou primers divendres de mes.

enciclopèdia.cat

Les 12 Promeses del Sagrat Cor de Jesús

L’origen d’aquesta devoció es deu a Santa Margarida Maria Alacoque, una religiosa d’una Congregació coneguda com a Orde de la Visitació

Santa Margarida Maria va tenir revelacions extraordinàries per Jesucrist, que personalment la va instruir per difondre i propagar al món aquesta devoció piadosa.

Jesús va deixar dotze grans promeses als que, en aprofitar-se de la seva Divina Misericòrdia, participessin en comunions de reparació dels primers divendres. 

Són conegudes com les 12 Promeses del Sagrat Cor, la més important dels quals és la 12a, anomenada la Gran Promesa:

  1. Els donaré totes les gràcies necessàries per al seu estat de vida.
  2. Establiré la pau en les seves famílies.
  3. Beneiré les cases on sigui exposada i honrada la imatge del meu Sagrat Cor.
  4. Jo els consolaré de totes les dificultats.
  5. Seré el seu refugi durant la vida i sobretot en la mort.
  6. Abocaré abundants benediccions sobre totes les seves empreses.
  7. Els pecadors trobaran al meu Sagrat Cor una font i l’oceà infinit de la misericòrdia.
  8. Les ànimes tèbies es tornaran fervoroses.
  9. Les ànimes fervoroses ascendiran ràpidament a un estat de gran perfecció.
  10. Donaré als sacerdots el poder de commoure els cors més endurits.
  11. Les persones que propaguin aquesta devoció tindran el seu nom escrit en el meu Cor Sagrat i Ell mai no els esborrarà.
  12. Jo et prometo, en l’excés de misericòrdia del meu Cor, que El meu amor totpoderós concedirà a tots aquells que combreguin els primers divendres de nou mesos seguits, la gràcia de la penitència final, no moriran en La Meva desgràcia ni sense la recepció dels Sagraments, El meu Diví Cor serà el teu refugi en aquest últim moment de la salvació.

Viquipèdia.cat

😉

Deixa un comentari