16/07/2020

#TuNoEtsDeCastellarDeLaRibera, o sí, i saps quina és aquesta carretera

Si no ho saps, i ho vols saber, clica aquí.

😉

Eix Prepirinenc
Carretera C-26 – Mirador del Serrat de la Bandera (mapa)

La Carretera C-26 o Eix Prepirinenc, és una carretera de la Xarxa Bàsica Primària de Catalunya que travessa Catalunya d’Oest a Est per sota del Prepirineu, enllaçant les comarques del Segrià, la Noguera, l’Alt Urgell, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà.

Amb una longitud de 269,1 km, comença a Alfarràs, al límit amb l’Aragó, i finalitza a Borrassà, on enllaça amb la N-II. Les principals poblacions que enllaça són Balaguer, Artesa de Segre, Ponts, Solsona, Berga, Ripoll, Olot, Besalú i Figueres.

Es tracta d’una carretera convencional de calçada única. En diversos trams s’encavalca amb altres carreteres: C-13 a Balaguer, C-14 entre Artesa de Segre i Bassella, C-16 a Berga, C-17 a Ripoll i A-26 i N-260 entre Ripoll i Navata.

Viquipèdia

😉

L’Eix Prepirinenc és el que passa per dins de Solsona, i a la Cruïlla del Silo conflueix amb la C-55 i la C-75.

😉

Cruïlla del Silo
C-26, C-55 i C-75 (mapa)

En aquesta cruïlla conflueixen les següents carreteres:

  • C-26 – Alfarràs-Balaguer-Ponts-Solsona-Berga-Ripoll-Sant Joan les Fonts-Figueres-Roses (Eix Pre-Pirinenc).
  • C-55 – Abrera-Manresa-Cardona-Solsona.
  • C-75 – Cervera-Guissona-Biosca-Solsona.

Com a curiositat, hi ha dues carreteres que acaben, o comencen, en aquesta cruïlla, i una que hi passa continuant per els dos extrems. El que és curiós, es que la que continua és la C-26, la que ve de Berga i continua cap a Bassella passant pel mig de Solsona.

A la C-75 també se la denomina, o coincideix amb el traçat amb la, C-149 (C-149a). És el codi obsolet de carretera que coneixem com la carretera de Sant Climenç, que en la seva planificació inicial havia de comunicar Ripoll amb Sanaüja. Entre la C-26 i la C-75 l’han convertit en una carretera comarcal, la que oficialment s’anomena C-451.

Viquipèdia

😉

Deixa un comentari